Basiscursus OR | Basiscursus Ondernemingsraad | Basistraining OR

BASISCURSUS OR

Basis Cursus OR // Basiscursus Medezeggenschap // OR Basis Training // Basiscursus Nieuwe OR Leden // OR Basis Cursus // Basis Opleiding OR // Basis Training OR

OR Cursus Logo

OR CURSUS BASIS

De Basiscursus OR is de cursus voor beginnende leden van de ondernemingsraad. Na de basistraining OR heb je de basiskennis om als OR-lid goed te kunnen functioneren. Uiteraard is de basiscursus ondernemingsraad ook voor ervaren OR-leden die hun kennis willen opfrissen. De cursus geef ik bij jou op het bedrijf, op een andere locatie of op afstand door het houden van een online training. Daarnaast is de cursus ook beschikbaar per open inschrijving in verschillende plaatsen.

BEOORDELINGEN INGEDIEND BIJ OR-CURSUS.com

4,5
Rated 4,5 out of 5
4,5 van 5 sterren (op basis van 15 reviews)
Uitstekend53%
Heel goed47%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Verschrikkelijk0%

De beoordelingen van de Basiscursus OR  die bij OR-CURSUS.com zijn ingediend, staan onderdaan deze pagina.

De ééndaagse basiscursus OR bevat in het kort:

 • De rol van de OR
 • De positie van de OR
 • Taken van de OR
 • Hoe je de taken in de praktijk uitvoert
 • Rechten van de OR
 • Praktische voorbeelden
 • Templates voor adviesaanvragen en instemmingsverzoeken
 • Handige checklists
 • Praktische oefeningen

De tweedaagse basiscursus OR bevat in het kort:

Alle onderwerpen van de ééndaagse cursus, plus:

 • Basis communicatie met de achterban:
  • Het belang van communicatie
  • Geheimhouding
  • Professioneel communiceren
  • Netwerken
  • OR-jaarverslag
 • Basis onderhandelen:
  • OR & de bestuurder
  • Overtuigingen
  • Belangen versus argumenten
  • Onderhandelingsstijlen
  • Conflicthantering & stijlen

Formulier aanvraag vrijblijvende offerte basiscursus OR

Je kunt zelf een locatie regelen, bijvoorbeeld bij jou op het bedrijf, of OR-CURSUS.com regelt in overleg een locatie voor je. Daarnaast is een live online OR training ook mogelijk met behulp van TEAMS.

Formulier open inschrijving

De eendaagse basiscursus OR per open inschrijving geef ik in Amersfoort. Deze cursussen starten gegarandeerd. Informatie over de prijs en andere details vind je onder het formulier. Deze variant is financieel aantrekkelijk wanneer minder dan 4 OR-leden de basiscursus OR willen volgen.

Open Inschrijving Kenmerken (Amersfoort)

Prijs: € 350,= per persoon + € 27,48 voor Het Grote OR Boek = € 377,48 exclusief BTW, dit is de totaalprijs inclusief luxe lunch en accommodatie.

Startgarantie: de training start gegarandeerd.

Tijd: 10:00 – 16:00

Pauze: 12:30 – 13:30 Een uur pauze, dus na het eten heb je nog een half uur de tijd om de stad te verkennen.

Openbaar vervoer: 5 minuten lopen vanaf het trein en busstation Amersfoort centraal.

Parkeren: gratis bij de locatie.

Groepsgrootte: minimaal 1 en maximaal 15 personen. 

Factuur: de factuur van de training ontvang je na de training.

Locatie: Alticollense, Koningin Wilhelminalaan 5, Amersfoort

Lunch: met dieetwensen wordt rekening gehouden. De luxe lunch bestaat uit een kop soep en een proeverij van diverse mini-bolletjes, sandwiches en wraps (ca. 4 per persoon), aangevuld met vers fruit, biologische melk, karnemelk en jus d’orange.

Catering: Onbeperkt koffie, thee en water, In de ochtend: verse koekjes en pepermuntjes. In de middag: chocolade en zoetigheden.

basiscursus OR

Over de trainer van de or basiscursus

Ik heb 5 jaar in de ondernemingsraad van een grote verzekeraar gezeten, waarvan ik 3 jaar lid van het dagelijks bestuur van de ondernemingsraad ben geweest. In die periode heb ik ontzettend veel geleerd en gedaan. Ik heb onder andere een fusie begeleid, in de pensioencommissie en de commissie herwaardering functies gezeten, zware onderhandelingen gevoerd en problemen met managers behandeld. Daarom kan ik heel makkelijk de link tussen de theorie en de praktijk leggen. En ik kan alle vragen behandelen vanuit het perspectief van een OR-lid.

De opbouw van de basiscursus ondernemingsraad

Bij deze cursus ga ik ervan uit dat je geen kennis over de ondernemingsraad hebt. Dus iedereen kan aan deze cursus deelnemen. De cursus begint heel oppervlakkig, zelfs de algemene basiskennis wordt kort behandeld. Gedurende het verloop van de cursus wordt er steeds dieper op de stof ingegaan.

Ik begin met het behandelen van de taken van de OR. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: arbeidsvoorwaarden, arbowet, gelijke behandeling, werkoverleg, strategisch beleid en bedrijfseconomische zaken. De taken zijn de basis voor de cursus. Elke taak behandel ik afzonderlijk. Nadat ik de theorie over de taak heb uitgelegd vertel ik over de uitvoering van de taak in de praktijk. Voor het uitvoeren van je taken heeft de ondernemingsraad een aantal tools van de wet gekregen, zoals het adviesrecht, het instemmingsrecht, het initiatiefrecht, het recht op overleg, het raadplegen van deskundigen en scholing. Op elke tool zal ik dieper ingaan. Gedurende de gehele cursus zal ik praktische voorbeelden aanhalen en vertellen hoe je de theorie in de praktijk kunt toepassen.

Trainer met praktijkervaring

Als je van een ervaringsdeskundige wilt leren hoe je de juridische theorie in de praktijk toe kan passen, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik heb altijd ontzettend genoten van mijn OR-lidmaatschap en ik vind het erg leuk om nieuwe OR-leden de theorie en de praktijk bij te brengen.

Inhoud basiscursus OR

Hieronder ga ik dieper in op de inhoud van de basiscursus ondernemingsraad.

Taken van de OR

De basis van de cursus zijn de taken van de OR. Eerst leer je de theorie over de taken van de ondernemingsraad. Na de theorie ga je oefenen met vragen die betrekking hebben op de praktijk. Op deze manier leer je de breedte van je takenpakket goed kennen. Door de praktische oefeningen gaat de nogal droge juridische stof leven. Tenminste dat is wel mijn bedoeling.

De theorie leren is natuurlijk mooi en met de theorie oefenen nog mooier. Maar de taken in de praktijk ook uit kunnen oefenen is een tweede. Waar veel cursussen ophouden met oefenen met de theorie ga ik verder en vertel ik hoe je de taken in de praktijk uit kunt voeren.

Rechten van de ondernemingsraad

Na de taken van de ondernemingsraad worden de rechten behandeld. Niet alleen de meest bekende rechten, zoals het adviesrecht en het instemmingsrecht, maar ook de minder bekende rechten worden in de basiscursus or behandeld.

Wil je weten hoe je een vakbond buiten spel kan zetten? Dan zul je de basiscursus or moeten volgen. De vraag is natuurlijk of je als OR de vakbond buitenspel moet willen zetten. Als je samen met de vakbond een goed team vormt, dan heb je een ijzersterk front. Er kunnen redenen zijn waarom je de vakbond buitenspel wilt zetten. Als de vakbond een hele andere richting uit wil dan jij als ondernemingsraad. In sommige situaties lopen de belangen uiteen. Ik schrijf dit niet om je tegen vakbonden op te zetten. In tegendeel. Ik ben juist een groot voorstander van vakbonden. Ik schrijf alleen dat er een mogelijkheid is om de vakbond te omzeilen. Voor het geval dat je als OR ver van de mening van de vakbond af staat.

Praktische voorbeelden

Omdat ik zeer veel praktijkervaring heb opgedaan kan ik heel makkelijk de theorie met de praktijk linken. Gedurende de hele basiscursus ondernemingsraad zal ik voorbeelden uit de praktijk aanhalen om de stof te verduidelijken en te laten leven. Het is de bedoeling dat je een leerzame maar ook leuke dag beleeft.

Templates

Als het goed is zul je een aantal advies- en instemmingsaanvragen van de ondernemer krijgen. Het is nogal een taak deze professioneel en juridisch goed dichtgetimmerd te behandelen. Het is namelijk erg belangrijk dat je heel secur te werk gaat. Daarvoor heb ik templates ontwikkeld. Als je de templates gebruikt zul je later niet voor verrassingen komen te staan.

Checklists

Templates geven je een format voor het professioneel reageren op een instemmings- of adviesaanvraag. Met checklists behoud je het overzicht over het gehele proces. Door te werken met checklists bewaak je naast de voortgang ook de structuur van een proces. En je vergeet niets. Handige checklists zijn ook bij de basiscursus OR inbegrepen.

Waarom een basiscursus OR volgen?

In de WOR staat dat elk OR-lid recht heeft op minimaal minimaal 5 cursusdagen. De overheid heeft dit in de wet vastgelegd, omdat zij het erg belangrijk vindt dat OR-leden hun werk goed kunnen doen.

Ik wil niet zeggen dat je zonder deze cursus te volgen je werk als OR-lid niet goed kunt doen. Je kunt de kennis ook vergaren door de WOR te lezen. Maar dan heb je alleen de theorie gelezen. De omslag van de theorie naar de praktijk heb je dan nog niet gemaakt. En dat is een leerproces. Dit leerproces gaat sneller door een basiscursus OR te volgen. Daarnaast is het volgen van een or cursus veel leuker dan het lezen van de droge juridische stof. Je moet het eigenlijk zo zien. Na het volgen van de basiscursus ondernemingsraad heb je in één dag geleerd waar je met leren door ervaren een paar jaar over zou doen. In mijn ogen daarom echt een must voor elk OR-lid.

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en ook niet voor marketing doeleinden gebruikt.

Goede cursus

Rated 4,0 out of 5
13 februari 2024

Het OR werk is veelzijdig en belangrijk. Leuke testjes gedaan tijdens de cursus

Thomas

Antwoord van OR Cursus | OR Training | Cursus Ondernemingsraad

Dank je voor je beoordeling. Veel plezier in de ondernemingsraad.

Prima

Rated 5,0 out of 5
31 januari 2024

Prima advies en gelijk valt op hoeveel rechten je eigenlijk hebt als OR

Koos

Zeer leerzaam

Rated 5,0 out of 5
31 januari 2024

Van niets naar heel veel informatie. Ontzettend geholpen bij het opzetten van een OR

Jack

Kernachtig en veel ruimte voor input

Rated 4,0 out of 5
25 januari 2024

Kernachtige uiteenzetting van de belangrijkste OR zaken, met heel veel ruimte voor vragen en discussie. Top!

Lester de Meer

Goed

Rated 4,0 out of 5
25 januari 2024

Goed meegenomen door de stof. Heeft veel kennis over de materie. De opdrachten gaven een goed houvast naar praktijk en gaven goede discussies.

Bart

Leerzame tijd

Rated 5,0 out of 5
19 januari 2024

Ondanks de grote hoeveelheid theoretische stof, werd het op een leuke en leerzame manier verteld. Top Roald, bedankt!

Willem-Jan Van Tilburg

OR cursus

Rated 5,0 out of 5
19 januari 2024

Fijne begeleiding en duidelijke uitleg van het materiaal

Ilse spreen

OR cursus basis 2 dagen

Rated 4,0 out of 5
19 januari 2024

Heel veel informatie ontvangen over de rechten en plichten van de OR. Ook praktische informatie waar we in de nabije toekomst mee aan de slag zullen gaan. Mooi ook om te zien hoe de OR leden in deze 2 dagen elkaar beter leren kennen en inzicht in elkaar hebben mede door gebruik van de testen.

José Mourits

Nieuwe or

Rated 5,0 out of 5
19 januari 2024

Goede duidelijke uitleg , goede handvaten om met onze nieuwe Or de toekomst in te gaan

Ruben beun

OR Cursus

Rated 4,0 out of 5
19 januari 2024

Het waren twee leerzame dagen.

Het is ons op een duidelijke en rustige manier verteld wat het inhoud.

Roald bedankt !

Adrie van Belen