Basiscursus OR

Trustpilot Beoordelingen:
Minouche HeikoopMinouche HeikoopStichting Werelderfgoed Kinderdijk
Ondanks dat het een online training is geworden, was de stof duidelijk, goed gepresenteerd en uitgelegd. Verder was er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.
OR van NSF Games B.V.OR van NSF Games B.V.NSF Games B.V.

Goede interessante OR cursus gehad met duidelijke informatie. Achteraf nog stukken gekregen om na te lezen en te gebruiken, kortom prima. Ook het OR forum is een dikke plus zo kun je altijd vragen blijven stellen. Ik zou Roald zeker aanbevelen!

OR van REASeuro B.V.OR van REASeuro B.V.REASeuro B.V.
Goede basis-training voor de OR, met alle relevante onderwerpen. Ook het werken aan cases beviel goed en was leerzaam. Verzorgd door iemand die goed boven de stof staat.
OR van Klokgroep B.V.OR van Klokgroep B.V.Klokgroep B.V.
Goede en duidelijke cursus. Geeft goede inzicht in de basis rechten en plichten van de OR.
OR van Turner & Townsend Europe B.V.OR van Turner & Townsend Europe B.V.Turner & Townsend Europe B.V.
De basiscursus OR is een nuttige start als beginnend OR waarin je in 1 dag in vogelvlucht wordt meegenomen door de WOR. Het is teveel materie om het in 1 dag eigen te maken en tijd te nemen de punten te verdelen naar de toepassing van je eigen bedrijf.
OR van Ziegler B.V.OR van Ziegler B.V.Ziegler B.V.
Cursus voldeed aan de verwachting duidelijke uitleg mooie locatie.
OR van Pathé Theatres B.V.OR van Pathé Theatres B.V.Pathé Theatres B.V.
Roald neemt je mee door de basis van de WOR. Duidelijk, doelgericht.
OR van ACES Direct B.V.OR van ACES Direct B.V.ACES Direct B.V.
Persoonlijke aanpak, flexibel en komt afspraken goed na. Een prettige manier om training te krijgen.
OR van Thuiszorg Samen Verder B.V.OR van Thuiszorg Samen Verder B.V.Thuiszorg Samen Verder B.V.
Trainer Roald Kleist stelde zich gedurende de dag flexibel op (want er kwam veel ter tafel), terwijl hij toch het gehele vooraf opgestelde programma met ons wist te doorlopen.Heldere uitleg, met casuïstiek uit de praktijk, ruimte tot discussie over de WOR, maakte het geheel tot een zeer leerzame dag.
OR van MUR Conditioning BVOR van MUR Conditioning BVMUR Conditioning BV
Heldere en duidelijke informatie over de OR welke stapsgewijs wordt doorgenomen. Aanrader!
OR van C.RO Ports Nederland B.V.OR van C.RO Ports Nederland B.V.C.RO Ports Nederland B.V.
We vonden het een zeer prettige ervaring deze cursus met Roald te hebben kunnen volgen en zullen zeker in de toekomst overwegen om de vervolgcursussen bij hem te volgen.
Jean-Paul EgbertsJean-Paul EgbertsASM Europe B.V.
Leerzame cursus, nu nog in de praktijk brengen.
Ella DoomernikElla DoomernikQAD Netherlands B.V.
De basis-cursus was  perfect. Er werden niet al teveel Artikelnummers van het Wetboek gebruikt en met veel praktijkvoorbeelden gewerkt.
OR van Heko B.V.OR van Heko B.V.Heko B.V.
Goede indeling van de cursus. Goede uitleg. Plaats voor vragen en opmerkingen.
OR van ERICO B.V.OR van ERICO B.V.ERIVO B.V. / nVent
Goed voorbereid met kennis van zaken. Het waren 2 leerzame dagen, vooral omdat de theorie werd ondersteund door praktische voorbeelden waar we onszelf of ons bedrijf in konden plaatsen.Genoeg ruimte voor vragen en opmerkingen.
OR van Triple A NetworksOR van Triple A NetworksTriple A Networks
Duidelijke presentatie, goed interactief, zou het aanbevelen!

De Basiscursus OR  is de cursus voor beginnende leden van de ondernemingsraad. De cursus is ook beschikbaar in het Engels. Na de training heb je de basiskennis om als OR-lid goed te kunnen functioneren. Uiteraard is de basiscursus ondernemingsraad ook voor ervaren OR-leden die hun kennis willen opfrissen. De cursus geef ik in heel Nederland bij jou op het bedrijf, op een andere locatie of op afstand door het houden van een webinar* (zie onder het formulier). Daarnaast is de cursus ook beschikbaar per open inschrijving.

De ééndaagse basiscursus OR bevat in het kort:

 • De rol van de OR
 • De positie van de OR
 • Taken van de OR
 • Hoe je de taken in de praktijk uitvoert
 • Rechten van de OR
 • Praktische voorbeelden
 • Templates voor adviesaanvragen en instemmingsverzoeken
 • Handige checklists
 • Praktische oefeningen

De tweedaagse basiscursus OR bevat in het kort:

Alle onderwerpen van de ééndaagse cursus, plus:

 • Basis communicatie met de achterban:
  • Het belang van communicatie
  • Geheimhouding
  • Professioneel communiceren
  • Netwerken
  • OR-jaarverslag
 • Basis onderhandelen:
  • OR & de bestuurder
  • Overtuigingen
  • Belangen versus argumenten
  • Onderhandelingsstijlen
  • Conflicthantering & stijlen

OR Cursus Basis Incompany | Locatie Naar Keuze | Online

OR Cursus Basis per Open Inschrijving


In-en out company

Als meer dan 4 leden een basiscursus ondernemingsraad willen volgen dan is het opvragen van een vrijblijvende offerte financieel gezien interessant. Dit kan door het onderstaande formulier in te vullen. Je kunt zelf een locatie regelen, bijvoorbeeld bij jou op het bedrijf, of OR-CURSUS.com regelt in overleg een locatie voor je. Daarnaast is een live online OR training ook mogelijk met behulp van ZOOM, Microsoft Teams of andere software. Kies dan voor de optie “webinar”. De cursus is verkrijgbaar vanaf € 988,= (Ex BTW) en is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het aantal deelnemers.

Formulier aanvraag vrijblijvende offerte in-out company basiscursus OR


Open Inschrijving

Als er 1, 2, 3 of 4 leden deel willen nemen aan de basiscursus OR of je wilt kunnen sparren met leden van andere OR-en, dan is een open inschrijving het meest interessant. Je kunt je inschrijven door eerst een vrijblijvende offerte aan te vragen en akkoord per e-mail te geven. De OR training wordt gehouden in Amersfoort, in Leeuwarden of Live Online. De cursus op locatie is verkrijgbaar vanaf € 216,28 (Ex BTW) en de Webinar Live Online Training is verkrijgbaar vanaf € 183,83 (Ex BTW). De prijs is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het aantal deelnemers.

Formulier vrijblijvende offerte open inschrijving basiscursus OR

*Webinar Online Live Training => De trainer maakt gebruik van een video-camera. De deelnemers kunnen de trainer op een beeldscherm zien en met de trainer praten of chatten. Iedere deelnemer kan vanuit zijn eigen woon- of werkruimte inloggen met zijn eigen computer, laptop, Macbook, tablet, iPhone of Android telefoon.


Programma Basiscursus OR in pdf


basiscursus OR

Over de trainer van de or basiscursus

Ik heb 5 jaar in de ondernemingsraad van een grote verzekeraar gezeten, waarvan ik 3 jaar lid van het dagelijks bestuur van de ondernemingsraad ben geweest. In die periode heb ik ontzettend veel geleerd en gedaan. Ik heb onder andere een fusie begeleid, in de pensioencommissie  en de commissie herwaardering functies gezeten, zware onderhandelingen gevoerd en problemen met managers behandeld. Daarom kan ik heel makkelijk de link tussen de theorie en de praktijk leggen. En ik kan alle vragen behandelen vanuit het perspectief van een OR-lid.

De opbouw van de basiscursus ondernemingsraad

Bij deze cursus ga ik ervan uit dat je geen kennis over de ondernemingsraad hebt. Dus iedereen kan aan deze cursus deelnemen. De cursus begint heel oppervlakkig, zelfs de algemene basiskennis wordt kort behandeld. Gedurende het verloop van de cursus wordt er steeds dieper op de stof ingegaan.

Ik begin met het behandelen van de taken van de OR.  De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: arbeidsvoorwaarden, arbowet, gelijke behandeling, werkoverleg, strategisch beleid en bedrijfseconomische zaken. De taken zijn de basis voor de cursus. Elke taak behandel ik afzonderlijk. Nadat ik de theorie over de taak heb uitgelegd vertel ik over de uitvoering van de taak in de praktijk. Voor het uitvoeren van je taken heeft de ondernemingsraad  een aantal tools van de wet gekregen, zoals het adviesrecht, het instemmingsrecht, het initiatiefrecht, het recht op overleg, het raadplegen van deskundigen en scholing. Op elke tool zal ik dieper ingaan. Gedurende de gehele cursus zal ik praktische voorbeelden aanhalen en vertellen hoe je de theorie in de praktijk kunt toepassen.

Trainer met praktijkervaring

Als je van een ervaringsdeskundige wilt leren hoe je de juridische theorie in de praktijk toe kan passen, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik heb altijd ontzettend genoten van mijn OR-lidmaatschap en ik vind het erg leuk om nieuwe OR-leden de theorie en de praktijk bij te brengen.

Inhoud basiscursus OR

Hieronder ga ik dieper in op de inhoud van de basiscursus ondernemingsraad.

Taken van de OR

De basis van de cursus zijn de taken van de OR. Eerst leer je de theorie over de taken van de ondernemingsraad. Na de theorie ga je oefenen met vragen die betrekking hebben op de praktijk. Op deze manier leer je de breedte van je takenpakket goed kennen. Door de praktische oefeningen gaat de nogal droge juridische stof leven. Tenminste dat is wel mijn bedoeling.

De theorie leren is natuurlijk mooi en met de theorie oefenen nog mooier. Maar de taken in de praktijk ook uit kunnen oefenen is een tweede. Waar veel cursussen ophouden met oefenen met de theorie ga ik verder en vertel ik hoe je de taken in de praktijk uit kunt voeren.

Rechten van de ondernemingsraad

Na de taken van de ondernemingsraad worden de rechten behandeld. Niet alleen de meest bekende rechten, zoals het adviesrecht en het instemmingsrecht, maar ook de minder bekende rechten worden in de basiscursus or behandeld.

Wil je weten hoe je een vakbond buiten spel kan zetten? Dan zul je de basiscursus or moeten volgen. De vraag is natuurlijk of je als OR de vakbond buitenspel moet willen zetten. Als je samen met de vakbond een goed team vormt, dan heb je een ijzersterk front. Er kunnen redenen zijn waarom je de vakbond buitenspel wilt zetten. Als de vakbond een hele andere richting uit wil dan jij als ondernemingsraad. In sommige situaties lopen de belangen uiteen. Ik schrijf dit niet om je tegen vakbonden op te zetten. In tegendeel. Ik ben juist een groot voorstander van vakbonden. Ik schrijf alleen dat er een mogelijkheid is om de vakbond te omzeilen. Voor het geval dat je als OR ver van de mening van de vakbond af staat.

Praktische voorbeelden

Omdat ik zeer veel praktijkervaring heb opgedaan kan ik heel makkelijk de theorie met de praktijk linken. Gedurende de hele basiscursus ondernemingsraad zal ik voorbeelden uit de praktijk aanhalen om de stof te verduidelijken en te laten leven. Het is de bedoeling dat je een leerzame maar ook leuke dag beleeft.

Templates

Als het goed is zul je een aantal advies- en instemmingsaanvragen van de ondernemer krijgen. Het is nogal een taak deze professioneel en juridisch goed dichtgetimmerd te behandelen. Het is namelijk erg belangrijk dat je heel secur te werk gaat. Daarvoor heb ik templates ontwikkeld. Als je de templates gebruikt zul je later niet voor verrassingen komen te staan.

Checklists

Templates geven je een format voor het professioneel reageren op een instemmings- of adviesaanvraag. Met checklists behoud je het overzicht over het gehele proces. Door te werken met checklists bewaak je naast de voortgang ook de structuur van een proces. En je vergeet niets. Handige checklists zijn ook bij de basiscursus OR inbegrepen.

Waarom een basiscursus OR volgen?

In de WOR staat dat elk OR-lid recht heeft op minimaal minimaal 5 cursusdagen. De overheid heeft dit in de wet vastgelegd, omdat zij het erg belangrijk vindt dat OR-leden hun werk goed kunnen doen.

Ik wil niet zeggen dat je zonder deze cursus te volgen je werk als OR-lid niet goed kunt doen. Je kunt de kennis ook vergaren door de WOR te lezen. Maar dan heb je alleen de theorie gelezen. De omslag van de theorie naar de praktijk heb je dan nog niet gemaakt. En dat is een leerproces. Dit leerproces gaat sneller door een basiscursus OR te volgen. Daarnaast is het volgen van een or cursus veel leuker dan het lezen van de droge juridische stof. Je moet het eigenlijk zo zien. Na het volgen van de basiscursus ondernemingsraad heb je in één dag geleerd waar je met leren door ervaren een paar jaar over zou doen. In mijn ogen daarom echt een must voor elk OR-lid.

Andere OR-cursussen

Mocht je liever een helemaal op maat gesneden cursus volgen, dan is de maatwerkcursus or de beste keuze. Een cursus die qua mogelijkheden tussen de maatwerkcursus en de basiscursus or in zit is de modulaire or cursus. Het verschil tussen de maatwerkcursus en de modulaire cursus is het feit dat ik bij de maatwerkcursus bedrijfsgegevens kan integreren met de cursus. Bij de modulaire cursus kan dit niet.

Voor trainingen bij jou op het bedrijf of in onder andere de volgende regio's: 's-Hertogenbosch, Alkmaar, Almere / Lelystad, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Den Haag, Den Bosch, Deventer, Dordrecht, Drachten, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerenveen, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Terneuzen, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Venlo, Westland, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle.